Tarta morelowa – włoskie morele w zaskakującym połączeniu!

dnia

Tarta morelowa

Czas na kolejne ciasto, które bardzo lubię. Tarta z morelami. No właśnie tak analizując lingwistycznie to bardzo moje ulubione owoce są na literę m: mango, maliny, morele. Zdarzają się wyjątki bo już melony choć na m do moich ulubionych nie należą, muszę to przeanalizować głębiej poza wpisem.

Dzisiaj przepis na przepyszną tartę, zaskakuje połączeniem smaków wcale nieoczywistych ale bardzo smakowitych. Tym razem będzie to morela i rozmaryn.

Przepis podpatrzony u Tessy Caponi – Borawskiej przesłała mi kiedyś Jola, leżakował sobie w segregatorze z przepisami bym go wreszcie odkopała i przygotowała mini ucztę.

Czasem tylko brak rozmarynu krzyżuje mi plany, ale póki jeszcze macie dojrzałe pyszne morele pod ręką koniecznie wypróbujcie ten przepis. Warto.

Składniki na ciasto:

20 dkg mąki

16 dkg masła

szczypta soli

parę łyżek zimnej wody

Zagnieść wszystko energicznie, włożyć do lodówki do schłodzenia.

Wyłożyć ciastem formę do tarty (polecam taką z wyjmowanym dnem) i podpiec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

1 kg moreli, małych i słodkich pokrojonych na połówki

6 dkg zmielonych migdałów

15 dkg cukru

5 dkg płatków migdałowych

2 łyżki miodu płynnego

świeży rozmaryn

 

Na ciasto wysypać zmielone migdały, potem ułożyć morele, skórką do dołu, posypać cukrem, płatkami migdałowymi i polać miodem. Posypać rozmarynem.

Piec ok. 30-40 minut tak by nie spiec zbyt mocno spodu.

Ja posypuję dodatkowo świeżym rozmarynem tuż przed podaniem.

Oczywiście wersja bez rozmarynu też będzie pyszna ale bardziej przewidywalna. Polecam gorąco rozmaryn i morele razem.


  • udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *