Pomysł na coś słodkiego

dnia

Miewacie też czasem taką dziką ochotę na coś słodkiego? Ale nie ze sklepu, nie po prostu kawałek czekolady czy batonika. Coś swojskiego, tak by szybko zrobić a efekt ma być wow? I do tego najlepiej  żeby pachniał tą słodyczą cały dom?

Ja tak mam, czasem nawet codziennie. Wtedy szukam sprawdzonych i banalnie szybkich przepisów na coś słodkiego, domowego i efektownego.

Tym razem z połączenia sił White Plate i bloga Dziekujeniegotuje.pl ukazał się wpis jednej Pani inspirowanej przepisem drugiej Pani, a że obie w kuchni są niezawodne dołączam i ja do tego duetu tworząc już teraz słodkie trio i z nimi polecam najszybsze ciasto świata.

Kruszonkowe ciasto owocowe

250 g mąki

150 g masła

80 g cukru trzcinowego

100 g płatków owsianych tradycyjnych

1 jajo

owoce sezonowe (u mnie raz były truskawki, potem jeżyny, a teraz czekają na swoją kolejkę maliny)

Masło, mąkę, płatki, cukier i jajo szybko zagnieść (można palcami, można w mikserze). Podzielić na dwie nierówne części 2/3 i 1/3. Dół tortownicy wylepić większą częścią ciasta. Można schłodzić przez kilkanaście minut. Na wierzch poukładać owoce, teraz mniejszą część ciasta pokruszyć niczym kruszonkę.

Piec w 180 stopniach ok. 35-490 minut. Ciasto powinno się zarumienić i być chrupkie. Wtedy jest najlepsze.


  • udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *