[su_carousel source=”media: 594,593,592″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]
Ciasteczka z żurawiną i siemieniem lnianym
A ten wypiek to istny przypadek. Ciasteczka maślane siedziały już w lodówce i miałam 20 minut czasu. Dzieciaki umyły łapki i na chwile zniknęły w swoich pokojach. A ja kartkując inne przepisy w książce Agnieszki Maciąg natknęłam się na przepis bez zdjęcia ciasteczek. Zaintrygował mnie dodatek siemienia, które lubię. Nie trzeba mnie było namawiać zbyt długo.
Szybko zerknęłam czy mam wszystkie składniki i okazało się, że bardzo szybko upiekły się przepyszne ciasteczka z żurawiną, siemieniem i płatkami owsianymi. Są bardzo kruche i pyszne. Zniknęły natychmiast. Zabraliśmy je ze sobą do Przyjaciół, gdzie jada się zawsze bardzo dobrze. Dzieciaki oczywiście gustowały w babeczkach z nutellą i ciasteczkach maślanych ale my dorośli kawkowaliśmy z ciasteczkami owsianymi.
Spróbujcie i Wy.
115 g masła
115 g mąki
115 płatków owsianych pełnych
75 g cukru pudru
75 g żurawiny
30 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka siemienia
1 łyżka miodu
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
W garnku roztopić miód, masło, cukier i cynamon. Podgrzewać ale nie gotować. Wszystko powinno połączyć się w jednolitą gładką masę. Do miski wsypać mąkę, płatki, sól, siemię, żurawinę i orzechy. Dolać do tego masę z rondla. Wymieszać. Powstanie gęste ciasto, dość lepkie i tłuste. Formować z niego kulki, lekko je rozpłaszczyć na blasze. Piec 15 minut w 170 stopniach.
Przepis na 9 kulek, ja zrobiłam je mniejsze i wyszło ich 16.
Zostawić na kratce do wystygnięcia.
Więcej podobnych przepisów na www.estatravel.pl