Śliwki pomysł na jesienne ciasto!

dnia

[su_carousel source=”media: 444,446,447″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]Ciasto ze śliwkami

Jesień kojarzy mi się ze śliwkami, a że dopiero co wróciłam z Węgier to mam skojarzenie podwójne czyli śliwki węgierki. Te są najlepsze nie tylko do ciast. Znam co najmniej kilka osób, które potrafią się zajadać śliwkami. Ja też je lubię, a w cieście szczególnie.

Dlatego dzisiaj przepis niezawodny na ciasto ze śliwkami i koniecznie z kruszonką. Ta potrafi zawsze uratować każdy wypiek, a na wypadek gdyby śliwki okazały się niezbyt słodkie skutecznie je dosłodzić.

Polecam ponieważ to szybki i sprawdzony przepis:

Ciasto:

125 g masła

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 białka ubite na pianę

Najpierw żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać masło, mąki, proszek. Delikatnie wmieszać białka.

Wyłożyć na blachę, polecam blachę kwadratową 23×23. Na to wyłożyć śliwki, ja lubię dzielić je na cztery części i układać gęsto obok siebie, tak by szczelnie przykryć ciasto.

Kruszonka:

1,5 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki

125 g masła

Zagnieść razem by utworzyła się kruszonka, posypać ciasto.

Piec 45 minut w 175 stopniach.

Smacznego! Uwielbiam je kiedy jest jeszcze ciepłe.

Dla tych, którzy lubią cynamon polecam dodać szczyptę do kruszonki lub posypać nim śliwki.