[su_carousel source=”media: 444,446,447″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]Ciasto ze śliwkami
Jesień kojarzy mi się ze śliwkami, a że dopiero co wróciłam z Węgier to mam skojarzenie podwójne czyli śliwki węgierki. Te są najlepsze nie tylko do ciast. Znam co najmniej kilka osób, które potrafią się zajadać śliwkami. Ja też je lubię, a w cieście szczególnie.
Dlatego dzisiaj przepis niezawodny na ciasto ze śliwkami i koniecznie z kruszonką. Ta potrafi zawsze uratować każdy wypiek, a na wypadek gdyby śliwki okazały się niezbyt słodkie skutecznie je dosłodzić.
Polecam ponieważ to szybki i sprawdzony przepis:
Ciasto:
125 g masła
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka ubite na pianę
Najpierw żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać masło, mąki, proszek. Delikatnie wmieszać białka.
Wyłożyć na blachę, polecam blachę kwadratową 23×23. Na to wyłożyć śliwki, ja lubię dzielić je na cztery części i układać gęsto obok siebie, tak by szczelnie przykryć ciasto.
Kruszonka:
1,5 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki
125 g masła
Zagnieść razem by utworzyła się kruszonka, posypać ciasto.
Piec 45 minut w 175 stopniach.
Smacznego! Uwielbiam je kiedy jest jeszcze ciepłe.
Dla tych, którzy lubią cynamon polecam dodać szczyptę do kruszonki lub posypać nim śliwki.