[su_carousel source=”media: 837,835,834″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]
Miewacie też czasem taką dziką ochotę na coś słodkiego? Ale nie ze sklepu, nie po prostu kawałek czekolady czy batonika. Coś swojskiego, tak by szybko zrobić a efekt ma być wow? I do tego najlepiej żeby pachniał tą słodyczą cały dom?
Ja tak mam, czasem nawet codziennie. Wtedy szukam sprawdzonych i banalnie szybkich przepisów na coś słodkiego, domowego i efektownego.
Tym razem z połączenia sił White Plate i bloga Dziekujeniegotuje.pl ukazał się wpis jednej Pani inspirowanej przepisem drugiej Pani, a że obie w kuchni są niezawodne dołączam i ja do tego duetu tworząc już teraz słodkie trio i z nimi polecam najszybsze ciasto świata.
Kruszonkowe ciasto owocowe
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru trzcinowego
100 g płatków owsianych tradycyjnych
1 jajo
owoce sezonowe (u mnie raz były truskawki, potem jeżyny, a teraz czekają na swoją kolejkę maliny)
Masło, mąkę, płatki, cukier i jajo szybko zagnieść (można palcami, można w mikserze). Podzielić na dwie nierówne części 2/3 i 1/3. Dół tortownicy wylepić większą częścią ciasta. Można schłodzić przez kilkanaście minut. Na wierzch poukładać owoce, teraz mniejszą część ciasta pokruszyć niczym kruszonkę.
Piec w 180 stopniach ok. 35-490 minut. Ciasto powinno się zarumienić i być chrupkie. Wtedy jest najlepsze.