Jak co roku i tym razem z okazji urodzin Zosi, które szczęśliwie wypadają w środku wakacji, zaplanowałam wyjazd zagraniczny. Tym razem padło na Legoland w Billund w Danii. Lecimy do Billund! Choć myślałam, że starszaki, które już tam były, nie polecą tam raz jeszcze, chcąc pokazać Zosi ten park, uznaliśmy wspólnie, że to dobry moment,…
Kategoria: Kuchnia
Smakuj świat razem ze mną. Znajdziesz tu sprawdzone przepisy mojej Babci, Mamy, Przyjaciółek i te przywiezione ze wszystkich kontynentów. Zapraszam!
TOP 5 miejsc na smaczne jedzenie w Tel Avivie
Trzy dni wystarczyły nam na stworzenie własnej mapy ulubionych miejsc w Tel Avivie. Podróżując z dzieciakami musimy być bardziej tolerancyjni jeśli chodzi o kuchnię i jej smaki. @estatravel TOP 5 miejsc na smaczne jedzenie w Tel Avivie! Trzy dni wystarczyły na stworzenie mapy ulubionych miejsc w Tel Avivie. #estatravel #telaviv #izrael #top5 #foodie #foodlover #eatandtravel…
Śmiesznie na talerzu
Kuchnia świata Zabawne sytuacje w restauracjach we Włoszech, na Kamczatce i Seszelach. Opisuję różne potrawy, drobne niedomówienia i zaskoczenia przy stole. Latte, czyli mleko Zainspirowana dzisiejszym wpisem jednej z blogerek kulinarnych o parze zamawiającej latte we Włoszech i ich wielkiemu zdziwieniu, kiedy to kelnerka zaserwowała im wielką porcję spienionego mleka zamiast kawy latte, o której…
Kto mieszka w pierogu?
[su_carousel source=”media: 1120,1121,1124,1125,1126,1127,1128″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] Polskie pierogi Klikając ostatnio w mediach społecznościowych znalazłam urocze zdjęcie z maluchem wyzierającym z pieroga, naprawdę — bo tylko tak można opisać to zdjęcie, i do tego komentarz o nas Polakach rodzących się właśnie w pierogach. Pewnie w czasie Wigilii i szału pierogowego na świątecznym stole…
Beza – królowa na stole
[su_carousel source=”media: 935,936,934″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] Pleśniak czy kruszon Odkąd pamiętam jednym z moich ulubionych ciast był pleśniak. Ciasto ścierane na tarce białe i czekoladowe, czyli ciemne, do tego warstwa dżemu i beza. Kiedy zamieszkałam w Poznaniu dowiedziałam się, że to samo ciasto tutaj nazywane jest kruszonem. Mimo innej nazwy smak ten…
Apetyt na Kostarykę
[su_carousel source=”media: 909,908,907,906,905,904,903,902,900,901,898,897″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] Na świeżo najlepiej opisywać i podsumować dopiero co zakończone wakacje. A że zabrałam się do zgrywania zdjęć i ich segregowania odkryłam, że poza przyrodą, która jest niewątpliwie największą atrakcją Kostaryki przywiozłam tym razem sporo fotek dań i tamtejszej kuchni. Śniadanie dla przyjaciela No bo jak inaczej…
Pomysł na coś słodkiego
[su_carousel source=”media: 837,835,834″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] Miewacie też czasem taką dziką ochotę na coś słodkiego? Ale nie ze sklepu, nie po prostu kawałek czekolady czy batonika. Coś swojskiego, tak by szybko zrobić a efekt ma być wow? I do tego najlepiej żeby pachniał tą słodyczą cały dom? Ja tak mam, czasem nawet…
Zapach dzieciństwa: masło w roli głównej
[su_carousel source=”media: 784,783″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] Mało czasu, a ochota wielka na coś smacznego? Miewasz czasem tak jak ja, że otwierasz kolejne szuflady w poszukiwaniu czegoś słodkiego. I nie chodzi tu o kawałek czekolady czy łyżeczkę nutelli (choć ta zazwyczaj pomaga), ale o coś szczególnego. Szczególnie w weekendy kiedy czasu jest ciut…
Ptysie dobre na wszystko!
[su_carousel source=”media: 687,686,685″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] To jedne z tych ciastek, których wielu z nas wcale nie kojarzy z pichceniem domowym, raczej oddajemy prym cukierniom. Udowadniam, że wcale niesłusznie. Może te w cukierniach są równiutkie i z pięknie wytłoczonymi żłobieniami w kremie, ale smak domowych bije je na głowę. A teraz kiedy…
Zaskakujące ciasteczka owsiane z żurawiną i siemieniem lnianym
[su_carousel source=”media: 594,593,592″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel] Ciasteczka z żurawiną i siemieniem lnianym A ten wypiek to istny przypadek. Ciasteczka maślane siedziały już w lodówce i miałam 20 minut czasu. Dzieciaki umyły łapki i na chwile zniknęły w swoich pokojach. A ja kartkując inne przepisy w książce Agnieszki Maciąg natknęłam się na przepis…