Halloween na słodko

[su_carousel source=”media: 531,533″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]I choć zdania są podzielone pomiędzy tych co Halloween lubią i świętują a tych, którzy go nie tolerują to dobre ciastko powinno pojednać wszystkich. Oczywiście głównym składnikiem wypieku musi być dynia, a że ta świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych ale wcale nie gorzej w słodkich podaję za mojewypieki.pl przepis na wypróbowane ciasteczka z dynią.

Kiedyś piekłam bardzo podobne ciastka owsiane z białą czekoladą i żurawiną, te podbiły stoły i smakowały wszystkim. Spróbujcie koniecznie tych dyniowych. Idealny pomysł na weekend.

P.S.

U mnie w planach wypiekane palce z paznokciami i krwią na słodko. Premiera w niedzielę, jak wyjdą „jak żywe” i będą smakowały „upiornie” to w poniedziałek podam przepis i pochwalę się zdjęciami.

Ciasteczka dyniowe

220 g płatków owsianych grubych

100 g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

cynamon

150 g brązowego cukru

120 roztopionego masła

150 g puree z pieczonej dyni (polecam dynię hokkaido piecze się ją w kawałkach w 200 stopniach ok. 30 minut, szybko mięknie, nie trzeba jej obierać, należy tylko podzielić na małe kawałki i wyjąć pestki, po upieczeniu dokładnie zmiksować i wystudzić)

1 żółtko

wanilia

suszona żurawina garść

Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Dać odpocząć do nasiąknięcia płatków. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej puree. Gdy będzie za rzadkie odczekać dodatkowe 5-10 minut lub dosypać płatków.

Z ciasta formować kulki i lekko spłaszczając układać je na blasze do pieczenia. Ciasteczka powinny być dyskowate i dość pulchne. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15 minut. Nie przesuszyć.

Wyjąc na kratkę i ostudzić.

W oryginale ciasta te są polewane lukrem cynamonowym.

Pamiętajcie by nie dać go zbyt dużo do lukru bo będzie gorzki.

Ja polecam lukier biały 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko i 3 łyżki gorącej wody. Utrzeć lukier i polewać ciasteczka.

Smacznego!