[su_carousel source=”media: 430,429,428,427″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]
Ciasto czekoladowe
Staram się jak mogę, wymyślam a to z owocami, a to z kruszonką, serniki, pleśniaki, drożdżówki nic nie działa. Moim dzieciom smakuje tylko ciasto czekoladowe. I do tego jest jeszcze wiele warunków, nie może być przekładane, żadnych owoców, bakalie nigdy w życiu. Wyjątkiem jest polewa oczywiście czekoladowa.
Takie same muszą być ciasteczka, lody, desery… wszystko czekoladowe. Właściwie bez wyjątków.
Zatem musi być miejsce na ciasto czekoladowe, które sprawdza się zawsze i smakuje świetnie.
Zwykłe, ale może przybrać czaru jeśli polejecie je polewą, a może roztopioną czekoladą białą i ciemną w zygzaki, można oczywiście dodać bakalie, polecam rodzynki i grubo siekane orzechy włoskie lub pekany (przemycam to kiedy dzieci nie ma w domu).
Przepis podsunęła mi bardzo dawno temu Ola, która równie często piecze różne smakołyki zachwalając że jest to ciasto szybkie do zrobienia i smakuje wszystkim. Potwierdzam tak właśnie jest.
Ciasto czekoladowe
1,5 szklanki cukru
250 g masła
5 łyżek wody
2 łyżki kakao
Składniki wymieszać w rondlu i podgrzać ok. 5 min., tak aby się rozpuścił cukier i masło. Pozostawić do wystygnięcia.
4 jaja
1,5 szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie dodać 4 żółtka, 1,5 szklanki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie.
Piec ok. 40 min w 180 stopniach. Wystudzić, można ozdobić polewą czekoladową.