[su_carousel source=”media: 523,522″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]
Ciasteczka z guzikami
Pada, pada w Poznaniu, pada na Mazurach. Niedziela. Jesteśmy dzisiaj wszyscy razem. Uwielbiam kiedy w domu pachnie ciastem. Moje dzieci są już przyzwyczajone, że pieczemy razem. Mają też swoje ulubione wypieki. Ciasteczka z guzikami to najczęściej pieczone przez nas smakołyki. Robią furorę podczas pikniku rowerowego, wycieczki na stadion Lecha ze szkołą, świętujemy z nimi urodziny i imieniny w szkole i przedszkolu. Smakują nie tylko dzieciakom, dorośli też kuszą się po małe co nieco.
Skąd guziki i co mam na myśli? Otóż kiedy byłam mała to moja babcia uczyła mnie kolorów na lentilkach przysyłanych wtedy w paczkach od mojej mamy chrzestnej z Francji. Za każdy poprawnie odgadnięty kolor była słodka mała nagroda. A że słowo lentilki czy czekoladki było zbyt trudne zrobiłam z tych małych perełek swoje własne guziki i tak zostało do dzisiaj i wkradło się do naszego rodzinnego słownika. Czyli guziki to po prostu małe czekoladowe cukiereczki.
Oto przepis inspirowany recepturą od Ani Starmach:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody
guziki
Szukasz jeszcze innych inspiracji na domowe słodkości? Sprawdź tu: SMACZKI