[su_carousel source=”media: 514,513,510″ link=”lightbox” title=”no”][su_carousel source=”media: 381,377″ link=”lightbox” title=”no”][/su_carousel]
Mówcie co chcecie, ale czekolada jest dobra na wszystko. Nawet na super ciasteczka z okazji Dnia Chłopaka. Przepis znalazłam dawno temu u Ani Starmach. Najpierw ciasteczka nie cieszyły się zainteresowaniem rodziny, choć mi smakowały od zawsze. Powodem były orzechy. Dodawałam najpierw włoskie, ale kiedy zamieniłam je na pekany a zamiast tabliczki czekolady gorzkiej dodałam mleczną okazały się hitem.
Oto przepis:
120 g masła
80 g drobnego cukru
1 jajko
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady mlecznej
spora garść drobno posiekanych pekanów
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę w mikserze. Dodaję jajko, potem powoli mąkę. Zwalniam obroty i dodaję proszek, drobno posiekaną czekoladę i orzechy.
Mieszam dokładnie i formuję kuleczki, które wykładając na blachę lekko dociskam tworząc małe dyski.
Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut. Nie można ich zbytnio wysuszyć, będą zbyt twarde.
Smacznego!